Úprava ozónom je použiteľná na zdravotné zabezpečenie všetkých druhov vôd, teda pre
- pitnú vodu pre mestá a obce
- pitnú vodu v studniach a menších zdrojoch ( chaty, rodinné domy, farmy )
- odpadové vody
- priemyselné vody
- voda v chladiacich vežiach
- bazénové vody
- ošetrenie jazierok alebo iných vodných zdrojov
- ochrany vodných zdrojov proti zamoreniu odpadovými látkami
- rybné hospodárstvo
- verejné alebo nemocničné práčovne ( výrazná úspora chémie a energetickej náročnosti prania a dezinfekcie bieleho prádla ) ozón použitý pri praní v jednom kroku biely aj dezinfikuje
- bielenie buničiny pri výrobe papiera
Princíp ozonizácie spočíva vo vháňaní určitého množstva ozónu do toku vody, určenej na úpravu. Ozón dezinfikuje, odstraňuje zápach. Je to predovšetkým výborné oxidačné činidlo pre organické látky, zlúčeniny síry a niektoré kovy (železo, mangán). Jeho oxidačný účinok je výrazne vyšší ako u chlóru. Ozón je však nestály plyn a je vhodné vyrábať ho priamo na mieste použitia. Ozonizácia je dlhodobo považovaná za ideálnu alternatívu dezinfekcie pitnej vody.
Výhody úpravy vody ozonizáciou:
- zlepšenie senzorických vlastností vody ako pitnej tak aj odpadových vôd, ozón výrazne odstraňuje zákal a zafarbenie
- odstránenie toxínov siníc (mikrocystín LR )
- zníženie tvorby THM
- zvýšenie účinnosti procesu flokulácie ( tvorba väčších vločiek a následná úspora koagulantu )
- výrazné odželezovanie a odmangánovanie vody ( oxidácia Fe a Mn )
- odstránenie povlakov rias a iných organických nánosov v trubkách a chladiacich vežiach ( častý problém priemyselných vôd)
- odstránenie zápachu z vody
- odstránenie pesticídov, alkénov, aromatických uhľovodíkov
Nezanedbateľnou a bezkonkurenčnou výhodou ozonizácie je priaznivý vplyv na životné prostredie (odbúranie chemických látok a absencia nebezpečných zvyškových produktov).